Bad för hudvård och närhet

Att bada sitt barn brukar vara en mysig stund, både för dig och för din bebis. Badet har många positiva egenskaper och är bra både för hudens utveckling och för att stärka bandet till ditt barn.

En viktig sida av badet är att rengöra huden. Genom att hålla barnets hud ren, hel och len kan du förbygga torr hud och irritation och hjälpa huden att utvecklas bättre. På huden finns en normalflora av bakterier, vilket är bra för huden. Men på huden finns även tillfälliga föroreningar av saker som huden kan ha varit i kontakt med, som t.ex. urin eller snor. Så även om huden inte ser smutsig ut så behöver den rengöras med jämna mellanrum. Om huden dessutom är torr så kan det bildas små sprickor i huden där bakterier kan tränga igenom. Enbart vatten rengör inte huden ordentligt eftersom vatten inte löser fetter i smuts och avföring. Vattnet tar därför inte bort bakterier. Huden bör rengöras med en mild barntvål som inte stör hudens naturliga sammansättning.

 

Bebisar kan bada redan från allra första dagen. De flesta nyfödda njuter av ett bad, det blir en stund för mys och närhet, lite lugn och ro för er båda.

Att bada tillsammans med ert barn är ett bra sätt för er som föräldrar att stärka banden och knyta an till ert barn och skapa en känsla av lugn och trygghet. Som nyförlöst mamma bör du vänta med att bada tills avslaget upphört helt.

Utöver att vara en mysig stund har badet många andra positiva egenskaper. Badet stimulerar din bebis känselsinne och ökar välbefinnandet. Genom badet kan du ge din bebis en rolig upplevelse med roliga lekar. Ett bad kan också vara både lugnande och avslappnande och passa bra som kvällsrutin.

För era badstunder har Natusan® ett brett sortiment av produkter. Alla badprodukter från Natusan® är märkta med No More Tears® som innebär att produkterna är lika milda mot ögonen som vanligt vatten. Läs gärna mer om våra produkter nedan.

milda badprodukter


Tvål, olja eller vatten?

Att bara vatten skulle vara det bästa vid rengöring av nyfödda barn är en seglivad myt. Den senaste forskningen visar att enbart vatten har en uttorkande effekt, något du säkert själv har märkt av när du t.ex. har diskat. Självklart ska du inte undvika vatten men det är viktigt att komma ihåg att bebisars hud är känsligare än din egen och behöver extra omsorg.

Forskning visar att genom att använda en mild flytande barntvål i vattnet så blir badet i mindre grad uttorkande och betydligt mer skonsamt för huden. Det är även viktigt att veta att enbart vatten inte rengör huden ordentligt eftersom vatten inte löser fetter i smuts och avföring, och heller inte tar bort bakterier.

Barnoljor har en mjukgörande effekt, men rengör inte så som en mild, flytande tvål. Oljan är bra för att återfukta och skydda huden efter ett bad. Om du ändå vill använda oljan i badet så tänk på att oljan gör bebisens hud hal.

Här kan du ladda ned och spara våra tips om badstunden. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.