Goda råd för badstunden

Genom badet ger du din bebis en rolig och stimulerande upplevelse som dessutom ökar känslan av gemenskap. Du kan bada tillsammans med bebisen om du vill eller använda en badbalja. Här följer några tips på hur du kan gå tillväga för att skapa en lugn och trygg badstund.

Före

Se till att du har en plats för badet som är lugn och där du har alla badtillbehör och ombyte inom räckhåll. Om bebisen har bajsat eller kissat rengör du som vanligt innan du påbörjar badet. Fyll upp badbaljan, vattennivån ska vara ca 5 cm, och temperera vattnet till 37°C.

Häll några droppar mild flytande tvål i badet för skonsam rengöring av din bebis hud och hår. Lämna aldrig din bebis ensam på skötbordet eller i badbaljan!

Under

Placera din bebis i baljan så som det känns mest bekvämt för er båda, din bebis kan antingen ligga ned i vattnet med nacke och huvud ovanför ytan, eller så kan du hålla så att bebisen ”sitter” upp. Det är viktigt att du håller din bebis varm under hela badstunden, antingen genom att lägga en tvättlapp över magen eller genom att skölja vatten över magen.

En lagom badstund kan vara i mellan fem och tio minuter. Om du använder tvättlapp när du badar din bebis, gäller det att inte gnugga huden. För nyfödda räcker det att tvätta med vattnet som är blandat med en mild flytande tvål. När barnen blir äldre och smutsar ner sig på ett annat sätt kan du även använda tvålen direkt på huden. Har barnet mycket hår kan det vara bra att använda ett barnschampo. Var försiktig så att din bebis inte får tvål eller schampo i ögonen, eftersom bebisars blinkreflexer och tårkanaler inte är fullt utvecklade.

Tills små barn börjar krypa är det rekommenderat att bada högst två till tre gånger per vecka, därefter så ofta du önskar. Väljer du att bada din bebis på kvällen kan det ha en lugnande inverkan på nattsömnen. Här kan du läsa fler tips för en god natts sömn.

Efter

Svep in din bebis i en torr handduk och klappa huden torr, utan att gnugga huden. För att återfukta din bebis hud efter badet, smörj in med en mjukgörande och skyddande barnolja. Om din bebis hud är torr, sprucken eller om du ser fjällande partier kan det vara bra att smörja med en mjukgörande barnkräm eller salva. Klä på din bebis direkt efter torkningen så att inte kroppstemperaturen sjunker. Här finns ytterligare tips om hudvård för din bebis.

Visste du att …

  • bebisars syn utvecklas ända fram till ett års ålder?
  • bebisars tårkanaler utvecklas upp till 7 månaders ålder?
  • bebisar bara blinkar 2–5 gånger per minut?
  • vuxna blinkar 12–20 gånger per minut?
Eftersom bebisars blinkreflexer inte är fullt utvecklade kan de lättare få tvål eller schampo i ögonen. Därför är det viktigt att välja milda produkter.
 

Alla badprodukter från Natusan® bär vår symbol No More Tears® som innebär att produkterna är lika milda mot ögonen som vanligt vatten.

Här kan du ladda ned och spara våra tips om badstunden. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.