Bebishuden är annorlunda

Med hjälp av omfattande forskning har vi på Natusan® kunnat konstatera att det finns stora skillnader mellan huden hos en vuxen och huden hos en bebis. Bebisars hud och hår är ömtåligare och skiljer sig i sin struktur och i sina funktioner från vuxnas hud. Regelbunden hudvård är nödvändig för att din bebis hud ska vara hel och ren och för att huden ska behålla sin mjukhet idag och i framtiden.

Här följer tio punkter som är bra att komma ihåg om din bebis hud:

  • Huden är vårt största organ och är till för att skydda oss.
  • Huden är inte färdigutvecklad vid födseln utan fortsätter att utvecklas under hela det första året.
  • Vid födseln är bebishuden 30 % tunnare än huden hos en vuxen.
  • Bebisens hud torkar ut snabbare än vuxen hud. Bebisens hud har ett högre fuktinnehåll än vuxen hud och tar lättare upp fukt utifrån, men förlorar också fukt snabbare.
  • Även om din bebis hud känns mjuk och len kan den vara torr. 60 % av alla bebisar får torr hud någon gång under det första året. Med omsorgsfull hudvård under din bebis första år kan torr hud och irritationer förebyggas och du ger din bebis hud de bästa förutsättningarna.
  • Nyfödda bebisars hud blir lättare irriterad än vuxen hud då den är mer lättgenomtränglig och mottaglig för irriterande ämnen, bakterier eller allergener.
  • Bebishuden är mer elastisk än vuxen hud, men elasticiteten minskar med åren.
  • I huden finns många känselceller. Beröring genom t ex en avslappnande babymassage är en viktig del för att stärka banden mellan föräldrar och barn.
  • I huden finns svettkörtlarna som inte heller är färdigutvecklade. Små barn kan inte reglera sin egen kroppstemperatur förrän i treårsåldern, det är därför viktigt att din bebis varken blir för varm eller fryser.
  • Pigmentet melanin, som finns i huden, skyddar mot solens strålar och är inte heller fullt utvecklat, undvik därför att utsätta din bebis hud för direkt sol.

Lite om märken, utslag, prickar och skorv

När du kommer hem med er nya familjemedlem kan det hända att du ser olika märken eller utslag på ditt barns hud. Här tar vi upp de vanligaste.

Smultronmärke

Sitter oftast i ansiktet eller på magen. De är mörkröda, klart avgränsade och lite bulliga. De beror på en förändring i blodkärlen och kan sitta kvar i flera år för att sedan blekna bort och försvinna.

Hormonutslag/Hormonplitor

Små prickar som kan uppstå under ditt barns första dagar eller veckor. De ser ut som små finnar och beror på den naturliga hormonställningen efter födseln. De försvinner av sig själva och behöver inte behandlas.

Värmeutslag

Små röda prickar som visar sig om barnets kropps-temperatur blivit för hög.De försvinner om du luftar huden en stund och svalkar av ditt barn. Om du klätt på ditt barn för exempelvis en vinterpromenad i vagnen, känn efter i barnets nacke då och då. Känns det varmt och svettigt, anpassa så att det blir lagom varmt.

Skorv

Gulbruna skorpor som oftast sitter i hårbotten, men som även kan finnas i ögonbrynen. Helt ofarligt och kan behandlas genom att du smörjer hårbotten med barnolja till kvällen och låter barnet sova så över natten. Tvätta håret nästa morgon med ett shampoo särskilt anpassat för nyfödda och tag försiktigt bort skorporna med en fintandad kam eller mjuk tandborste.

Här kan du ladda ned och spara en guide om hur du tar hand om bebisars känsliga hud. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.