Om torr hud

I motsats till vad många tror är torr hud hos barn väldigt vanligt. Under första året får 60 % av alla barn torr hud. Även om barns hud är som allra känsligast under det första året är torr hud vanligt hos barn upp till 10 års ålder.

Bebisars hud är tunnare och torkar lättare ut eftersom huden förlorar fukt snabbare än en vuxens. Torr hud kan bero antingen på yttre faktorer eller på ärftlighet. Yttre faktorer som påverkar huden är till exempel sol, vind, kyla, vatten, torr luft eller klädesplagg som stänger in huden. Har man torr hud kan det vara bra att undvika ylleplagg, tvålar med högt pH-värde och var noga med vilket tvättmedel du använder, detta kan nämligen irritera huden.

I Norden har vi särskilt torr luft på vintern, med låga temperaturer utomhus och kall vind. Vattenhalten i hudens yttersta lager, överhuden, är direkt beroende av fuktigheten i luften i omgivningen. Kontrasterna mellan den kalla, torra luften utomhus och den varma luften inomhus påverkar huden och gör att den blir torrare. Eftersom bebishuden redan är känsligare än en vuxens, är den även extra utsatt för att bli torr vintertid.

Om ditt barn har torr hud är det viktigt med regelbunden hudvård. Om huden blir torr uppstår små sprickor i huden där bakterier lättare kan tränga igenom och risken för eksem eller infektion ökar. Det är därför viktigt att smörja och återfukta torr hud regelbundet.

Här följer några tips om hur du kan ta hand om torr hud:

Bada

Många tror att bad inte är bra för bebisar med torr hud, men så är inte fallet. Det är viktigt att rengöra huden från smuts och bakterier. På huden finns en normalflora av bakterier, vilket är bra för huden. Men på huden finns även tillfälliga föroreningar av saker som huden kan ha varit i kontakt med, som t.ex. urin eller snor. Så även om huden inte ser smutsig ut så behöver den rengöras med jämna mellanrum. Om huden dessutom är torr så kan det bildas små sprickor i huden där bakterier kan tränga igenom. Enbart vatten rengör inte huden ordentligt eftersom vatten inte löser fetter i smuts och avföring, och därför inte tar bort bakterier. Bad i endast vatten har även en uttorkande effekt på huden. Huden bör rengöras med en mild flytande tvål som inte stör hudens naturliga sammansättning.

Bada ca. 5–10 minuter, 2–3 gånger i veckan. Använd en mild flytande tvål för barn i vattnet och återfukta huden efter badet med en barnolja. Läs gärna mer om badrutiner och om vattnets uttorkande effekter.

Rengör

Även mellan baden är det viktigt att hålla huden ren. Matrester runt munnen kan irritera huden. Använd mild barntvål och vatten eller våtservetter som både rengör och återfuktar huden. När barnen blir äldre och börjar äta själva är det en bra rutin att lära barnet att efter varje måltid rengöra ansikte och händer noggrant. Även saliv kan irritera huden, därför är det bra att torka barnet och smörja med salva om det dreglar mycket.

Smörj

Om din bebis har torr hud behöver huden regelbunden återfuktning, därför är det viktigt att smörja varje dag med en barnolja eller lotion. På väldigt torra partier kan det vara bra att använda en barnkräm eller salva. Är ditt barns hud extra torr kan du behöva smörja flera gånger dagligen. Det är viktigt att även smörja huden under perioder då huden blir bättre.

Vår serie Natusan® intensive care är speciellt utvecklad för barn med torr hud. Produkterna är berikade med naturliga ingredienser och är speciellt utvecklade för att återfukta små barns hud från första användning. Serien består av fem produkter, läs gärna mer om produkterna nedan.

produkter

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem, som också kallas böjveckseksem, är det vanligaste kroniska hudproblemet hos barn, 30 % av svenska barn drabbas under det första året. Hos barn under två år börjar utslagen oftast på kinderna. Hos äldre barn finns utslagen oftast i böjveck, speciellt i arm- och knäveck, samt runt handleder och vrister. Huden svullnar och ofta river sig barnen mycket vilket leder till att huden skadas.

Saker som kan förvärra eksemen:

  • Inomhustemperatur
  • Svettning
  • Val av kläder, tvättmedel/sköljmedel
  • För långa naglar, när din bebis kliar sig skadas huden
  • Tvålar med högt pH-värde och vatten

Atopiskt eksem behandlas med antiinflammatorisk/klådlindrande salva samt med mjukgörande salva. Om du misstänker att ditt barn har atopiskt eksem, rådgör med din läkare om hur du ska ta hand om eksemen.

Här kan du ladda ned och spara en guide om hur du tar hand om bebisars känsliga hud. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.