Så fungerar huden

Huden är vårt största organ och den skyddar oss från topp till tå. Huden är vårt yttersta lager, som håller bakterier, andra skadliga mikroorganismer och ämnen utanför kroppen. Huden är känslig för beröring, smärta, värme, kyla och viktig för vår temperaturreglering. Huden kontrollerar också vätskebalansen i våra kroppar och förhindrar att vätska avdunstar, något som är viktigt för att huden inte ska torka ut.

 

När ett barn föds är huden inte färdigutvecklad utan huden fortsätter att utvecklas. Under det första året sker de största förändringarna i barnets hud, men vissa funktioner i huden tar längre tid för att bli färdigutvecklade. Eftersom bebishuden inte är färdigutvecklad och annorlunda än vuxen hud, är den mer känslig och det är därför viktigt med regelbunden omsorg och förebyggande hudvård.

Så är bebishuden uppbyggd

Huden är uppbyggd av tre lager: överhuden, läderhuden och underhuden. Varje lager har egna specifika funktioner och ingår i en komplicerad balans där de ska svara för hudens fuktighetsnivå, smörja huden och skydda kroppen mot bakterier och yttre mikroorganismer. Om bebishuden torkar ut kan det bildas sprickor i huden där irriterande ämnen och allergener kan ta sig in. För att förebygga torr bebishud är det viktigt att återfukta huden efter ex. bad och att skydda huden vid blöjbyten.

hud-uppbyggd

Skillnader mellan bebishud- och vuxenhudbarriär

Bebisens hudbarriär

Strukturen i huden kan liknas vid en tegelvägg. Hudcellerna i bebishuden är mindre än i vuxen hud. I bebishuden är hornlagret avsevärt tunnare och dess funktion är inte fullt utvecklad som i en vuxen hud, vilket gör det lättare för t.ex. bakterier eller allergener att tränga igenom. Bebishuden är mer genomsläpplig och torkar lättare ut än vuxen hud.

Vuxen hudbarriär

I en vuxen persons hud är byggstenarna fullt utvecklade och mycket större, dessa blockerar nu och försvårar genomträngning. Den vuxna huden transporterar mindre mängder vätska, det tar alltså längre tid för vuxen hud att torka ut.

 

Goda råd om babyhud

Få råd av hudläkaren Anne Wetter, som ger många praktiska tips på hur du bäst vårdar huden på din nyfödda baby.


Hur utvecklas babyns hud det första året?

Babyn har tunnare hud än en vuxen det första året, och immunförsvaret är heller inte helt utvecklat. Huden har svårt att bevara fukt och är därför mer mottaglig för infektioner.


Jag har fått rekommendationen att bada min baby med bara vatten. Stämmer det?

Ett mycket litet barn, som inte blir så smutsigt, kan badas med bara vatten. Men jag rekommenderar att du tar lite mild flytande tvål i vattnet för att få bort smuts och mjukgöra huden.


Är det vanligt att en baby får torr hud?

De flesta barn får torr hud ibland. Kom ihåg att bevara fukten i barnets mjuka hud med återfuktande produkter vid behov.


Är det bra att använda olivolja på babyns hud?

Olivolja tycker jag inte man ska använda, det kan öka risken för allergier. Jag brukar rekommendera olika typer av mineraloljor till babyns hud.

Här kan du ladda ned och spara en guide om hur du tar hand om bebisars känsliga hud. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.