Tidig hudvård ger mjuk, hel och len hud för framtiden

Som nybliven förälder är det inte lätt att veta hur man ska ta hand om sitt barns hud. Men det är bra att komma ihåg att din bebis hud är mer känslig än din egen, eftersom den inte är färdigutvecklad och i sin struktur är annorlunda än huden hos en vuxen. Detta gör att nyfödda bebisars hud lättare blir torr än vuxen hud. Om huden blir torr uppstår små sprickor i huden som gör att irriterande ämnen lättare kan tränga ner i huden och risken för eksem ökar.

Med omsorgsfull hudvård redan under barnets första år kan du förebygga torr hud och irritationer. Det är viktigt att bara använda milda produkter som är särskilt framtagna för bebisars tunna och känsliga hud, det kan göra stor skillnad. Att regelbundet pyssla om och ta hand om ditt barns hud förebygger torr hud och genom beröringen stärker du även era band. Läs gärna mer om anknytningen mellan föräldrar och barn eller om mysig babymassage.

Här följer några tips som ger din bebis hud en riktigt bra start:

Till badet

Bada din bebis två till tre gånger per vecka tills den börjar krypa, därefter så ofta du önskar. Använd en mild flytande tvål i badet för skonsam rengöring av bebisens hud och hår. För nyfödda räcker det att tvätta med vatten som är blandat med en mild flytande tvål. När barnen blir äldre kan man även använda en mild tvål direkt på huden. Återfukta din bebis hud efter varje bad med några droppar av en mild barnolja som mjukgör och skyddar. Läs gärna mer om badrutiner och om varför bara vatten inte är det bästa för din bebis hud.

Till huden

Hitta en rutin för att se över ditt barns hud varje dag, kanske innan läggdags eller vid blöjbytet. Om huden känns torr kan du använda en barnolja eller barnlotion för att återfukta. På extra torra partier kan du smörja in din bebis med en kräm eller salva som innehåller mjukgörande och återfuktande ingredienser. Ställen som är särskilt utsatta är runt munnen, i veck, vid armhålorna och huden under blöjan. Fukt, värme och friktion kan göra huden på dessa områden röd och flagig, vilket kan undvikas genom att vara noga med att rengöra, torka och, i förebyggande syfte, smörja.

Här kan du läsa om hur bebisars hud är annorlunda  än vuxen hud.

Till blöjbytet

Huden under blöjan är väldigt utsatt för fukt och friktion och den behöver återhämtning, därför är det viktigt att ta hand om huden vid varje blöjbyte. Genom tre enkla steg kan du förebygga blöjeksem: 1. Rengör 2. Torka 3. Skydda. Här kan du läsa mer om våra tre steg för blöjbytet och om hur du kan förebygga blöjeksem.

Vår serie Natusan® first touch är den första produktserien i Sverige som är speciellt utvecklad och anpassad för nyfödda bebisars känsliga hud. Serien består av sju olika produkter, läs gärna mer om produkterna nedan.

first touch

Visste du att:

  • Bebishuden är 30 % tunnare än vuxen hud?
  • Bebishuden torkar ut snabbare än vuxen hud?
  • Bebishuden lättare blir irriterad jämfört med vuxen hud?

Dokumentert mild

Vår symbol Dokumenterat mild är din garanti för att Natusan® babyprodukter är milda och skonsamma. Samtliga ingredienser är noggrant utvalda.
 

Alla produkter är kliniskt testade och godkända i hudirritations och allergitester.

Här kan du ladda ned och spara en guide om hur du tar hand om bebisars känsliga hud. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.