Bebisar och sovvanor

Många förstagångsföräldrar tror att små barn ska sova mest hela tiden och helst hela natten. Visst finns det en och annan bebis som gör det men de tillhör undantagen. Bebisar vaknar ofta till korta stunder under natten. Ibland är det för att ändra sovläge, men det kan också hända att de vaknar till och ser sig om en stund innan det är dags att somna om. När din bebis ser och känner igen sin hemmiljö blir det lättare att slappna av och somna om igen. Det är helt naturligt om din bebis visar oro nattetid då ni har varit ute och rest, eller besökt och sovit över hos bekanta. Händelser som förändrar era dagliga vanor behöver bearbetas och det kräver extra tankeverksamhet.

Sömnproblem är vanligt i småbarnsfamiljer och du undrar säkert ibland om din bebis någonsin kommer att sova en hel natt. Men om du som förälder vill förändra sömnvanorna så ta chansen tidigt. De flesta bebisar är fysiskt redo att sova hela natten från sex månaders ålder, men sömnbehovet varierar.

Regelbundna, trygga kvällsrutiner är en förutsättning för att få din bebis att somna lugnt. Ju mer förberedd din bebis är för läggdags, desto större är chansen att sänggåendet går smidigt och enkelt. Är din bebis van att somna själv kommer det att vara lättare för honom eller henne att somna om på natten. Om du ser till att era rutiner utförs på ungefär samma tid varje dygn kommer det att ge bäst resultat.

Du kan vara helt säker på att flera familjer funderar över detta och det är nog inte i många familjer som den första tiden är lugn och harmonisk nattetid. Ta dagarna och nätterna en i taget och försök att tänka att små förändringar kan göra stor skillnad på lång sikt. Känn efter hur ni vill ha det i familjen och sträva mot det, kanske tar det lite tid, men det går att vända oroliga nätter till det bättre! Enkla åtgärder och regelbundenhet är några av ingredienserna.

Som ett komplement till era kvällsrutiner har Natusan® utvecklat serien Natusan® bedtime med lugnande och avslappnande egenskaper som är specifikt anpassade för att främja nattsömnen. Läs gärna mer om våra produkter nedan.

bedtime

Så här mycket sover ett barn

Tänk på att bebisars sovvanor kan se väldigt olika ut den första tiden, alla bebisar är unika individer och alla har olika vanor.

*()=antal sovstunder på dagtid

Här kan du ladda ned och spara vår guide till bättre sömn. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.