Lär dig mer om blöjeksem

Många blöjbyten och röda bebisstjärtar är vanligt den första tiden. Så många som 40 % av alla barn får blöjeksem under det första året.

Blöjeksem är lätt att känna igen, då delar av huden under blöjan blir röd och inflammerad. Blöjeksem kommer ofta på könsdelarna, ljumskvecken och mellan skinkorna. Den inflammerade huden kan vara knottrig och ha ett fuktigt eller ett torrt utseende och i värsta fall kan små sår bildas.

 

Anledningen till att blöjeksem uppstår är att huden under blöjan utsätts för fukt, friktion och irriterande ämnen i kisset och bajset. Även om dagens blöjor är väldigt bra, lämnar de ändå huden lite fuktig. Små bebisar har känslig hud samtidigt som de kissar ofta och har lös avförig. Detta gör att de är särskilt utsatta för att få blöjeksem.

Genom en bra rutin vid blöjbytet, kan du förebygga blöjeksem. Om blöjeksem ändå uppstår är det viktigt att ta hand om eksemen så att inte svampinfektion eller en bakterieinfektion uppkommer.

För blöjbytet har Natusan® fler vårdande produkter. Med hjälp av dessa produkter kan du ge din bebis ömtåliga hud ett blöjbyte som både vårdar och förebygger hudbesvär. Läs gärna mer om våra produkter nedan.

under blojan

puff_right

Så tar du hand om blöjeksem

  • Byt blöja ofta
  • Lufta så ofta som möjligt
  • Vid varje blöjbyte:
    1. Rengör med våtservetter eller med en mild flytande barntvål och vatten
    2. Klapptorka eller blås huden torr
    3. Smörj med vätskeavvisande salva
  • Om blöjeksem inte ger med sig på 3–4 dygn med dessa åtgärder, hör av er till BVC så att de kan kontrollera att det inte har blivit en svampinfektion.

Här kan du ladda ned och spara råd om blöjbytet. Du kan även hitta andra guider för nedladdning på vår broschyrsida.