Skip to main content
Search

Nyfödda bebisar sover mycket, men inte så länge åt gången. Med lugna stunder tillsammans på regelbundna tider kan du med hjälp av bebisens sinnen främja en bra sömn och en sund utveckling. De första veckorna i en bebis liv handlar mycket om anpassning, både för dig som förälder och för din bebis. Bebisen är fortfarande för liten för att ha strukturerade sömnmönster, så lär dig att tolka din bebis signaler.

Nyfödda bebisar vaknar ofta

Under de första månaderna vaknar och somnar bebisar när som helst under dygnet. Nyfödda bebisar kan sova mycket (10–18 timmar per dygn, jämnt fördelat under hela dygnet), utan skillnad mellan dag och natt. De kan sova 3–4 timmar åt gången. Var uppmärksam på när din bebis vaknar, eftersom det då ofta är dags att äta och byta blöja.

Därför vaknar nyfödda bebisar

En nyfödd bebis vaknar oftast för att han eller hon är hungrig eller behöver ny blöja. Var uppmärksam på plötsliga förändringar i din bebis sömnmönster, eftersom det kan vara ett tecken på sjukdom eller tillväxtspurt som gör att bebisen blir hungrig.

Alla bebisar är olika

Lär dig att se signalerna på att din bebis börjar bli trött. Många bebisar blir oroliga eller börjar gråta när de är trötta, medan andra gnuggar sig i ögonen, drar sig i öronen eller förlorar blicken i tomma intet. Lägg bebisen att sova, antingen för natten eller bara för en stund på dagen, så snart du märker att han eller hon är trött.

Lär bebisen skillnad på natt och dag

Ha ljuset tänt och ha en normal ljudnivå när bebisen sover på dagen. På natten kan du ha ljuset släckt eller använda nattlampa. Mata och byt blöja så lugnt och tyst som möjligt och kommunicera bara genom att hålla bebisen i famnen. Så småningom kommer du att märka att din bebis sover sina längsta perioder på natten.

Föräldrar behöver också vila

Passa på att vila själv när din bebis vilar. Det kan vara lockande att försöka få saker och ting gjorda när bebisen sover, men du orkar mer om du sover tillsammans med din bebis.

Skapa en kvällsrutin

Bebisar blir lugna av rutiner. Man kan skapa en kvällsrutin redan när bebisen är liten för att ha en grund att stå på senare i barnets liv. Du kan till exempel bada din bebis, ge massage och ha en lugn stund tillsammans innan det är dags att sova. Det kan hjälpa din bebis att slappna av och sova bättre.

Back to Top